KrainaKawy.pl


Receptury kawowe

Receptury

Kawy na gorąco

Cafe de oll

Składniki:
3 łyżki grubo zmielonej meksykańskiej kawy (uprażonej w stylu francuskim), 0.3 litra wrzątku, 1 łyżka brązowego cukru, laska cynamonu o długości 5 cm


Do rondelka wlac wodę, włożyć cynamon i wsypać kawę oraz cukier, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć płomień i gotowac przez ok 5 minut, przecedzic przez gęste sitko, podawać w grubych gorących kubkach - kawa ta podawana jest w Meksyku na powitanie


Kawa korzenna

Składniki:
2 łyżki swieżo zmielonej kawy (najlepsza będzie arabica z Sumatry lub Celebesu uprażona w stylu wiedeńskim), 1 kawałek(2x5cm) skórki pomarańczowej, 1 kawałek(1x2cm)skórki cytrynowej, 10 całych goździków, 1 łyżeczka zmielonych orzechów, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu, brązowy cukiert do smaku(może być biały)


Na dno papierowego filtra włożyc skórki cytrusowe, goździki i wsypać kardamon, dodać kawę i całość zalać wrzątkiem. Dla uzyskanie większej mocy napoju można zawartość filtra przelać 2-3 razy. Rozlać do gorących filiżanek i posypać z wierzchu mielonymi orzechami - osobno podać cukier.


Kawa z koglem-moglem

Składniki:
2 łyżki drobno zmielonej kawy (uprażonej w stylu francuskim), 200ml wrzątku, 1 zółtko, 2 żyłki cukru pudru, kilka kroepel olejku migdałowego, wiórki czkoladowe


Kawę zaparzyć w kafetierce i gorącą przelać do nagrzanych filiżanek. Żółtka utrzeć z cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego, nagorącą kawę wlać kogel mogel i posypać tartą czekaladą.


Kawa ropuszczalna shake

Składniki:
1 łyżeczka kawy rozpuszcalnej, 2 lyżki skondensowanego mleka, 150 ml wrzątku


Do shakera wsypac kawę i wlać mleko, dobrze wymieszać - potrząsając około minuty. Zawartość shakera przelać do nagrzanej filiżanki - zalać wrzątkiem


Mrożone napoje kawowe

Amaretto z lodem

Składniki:
1 łyżka drobno zmielonej kawy robusty z Angoli (uprażonj w stylu włoskim), 0.3l wrzątku, 0.1l mleka, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, 1 łyżeczka średniego kandyzu, lód w kostkach, szczypta zmielonego cynamonu


Zaparzyć kawę w kafieterce - przelać do dzbanka i połączyż z gorącym mlekiem. Do dwu wysokich szklanek do 2/3 wysokości włożyć kostki lodu, zalać gorącą kawą z mlekiem - posypać zmielonym cynamonem


Napoje kawowe z alkoholem

Mokka z rumem

Składniki:
1 łyżka drobno zmielonej kawy z Jamajki(uprażonej w stylu full city), 120ml wrzątku, 120ml ciemnego rumu (najlepiej Mayer's), 2 łyżeczki cukru pudru, kostki kawowego lodu


Zaparzyć kawę w zaparzaczu tłokowym, do dużego koniakowego kieliszka włożyć pokruszony lód - na lód nasypac cukru pudru, wlać gorącą kawę i rum. Następnie wszytko delikatnie zamieszać





Następne przepisy już wkrótce