KrainaKawy.pl


Przez wieki z kawą

Historia kawy

Paleolit - Ludy koczownicze wedrujące dolinami rzek i obrzeżami dużych zbiorników wodnych na terenach dzisiejszej Etiopii i Sudanu żywiły się m. in. owocami, również wiśniami drzew kawowych. Badania pozostalosci osad paleolitycznych na tym obszarze umożliwiły odkrycie stanowiących pożywienie nasion, a wśród nich nasion kawy.

XI/X wiek p. n. e. W Księdze Ezechiela napisano, że Abigal podała swemu mężowi - królowi Dawidowi - kubek kawy. Byl to zapewne macerat, ponieważ w tym czasie pustynne plemiona nie używały naczyń do gotowania wody

800 p.n.e. - W Jemenie powstały pierwszy plantacje

600 p.n.e. - Homer odnotował w swoich utworachfakt, iż kawa dostarła do Sparty i Troi - może to byc jednak zasłyszana legenda

VI wiek n.e. - Początki uprawy w Jemenie Coffea arabica z nasion sprowadzonych z Sudanui Wyżyny Abisyńskiej, Jemen stał się głownym producentem kawy na świecie

525 - Pojawiły się pierwsze udokumentowane informacje o uprawie kawyw Jemenie za czasów panowania Etiopczyków.

575 - Pierwsza wzmianka o prażeniu ziaren kawy pochodząca z Jemenu (All about Coffee(1928))

625 - Mahomet zakazał muzułmanom picia alkoholu, przez co przyczynił się do popularyzacji kawy.

900/1000 - Na terenie Jemenu pojawiły się liczne wzmianki o napoju zwanym buncham, trudno określic czy był to napar z ziaren kawy czy napój z ziaren(owoców?) kawy macerowanych w zimniej wodzie.

X wiek - Członkowie wędrownych plemion z Abisynii i Arabii, terenów gdzie rośnie dzika kawa, spożywali ją i znali jej odżywcze właściwości. Dojrzałe owoce byly tłuczone, mieszane z tłuszczami zwierzęcymi i formowane w kulki, które koczownicy nosili przy sobie, by móć dodać sobie sił podczas podróży

1000 - Pojawiły się pierwsze wzmianki o kruszenu suchych owoców kawy, Arabowie zaczęli gotować tak przygotowanie owoce kawowca.

XI wiek - Europejczycy dowiedzieli się o istnieniu kawy

1200 - Kawa zdobyła popularnośc w świecie arabskim, po wyłuskaniu ziaren gotowano je otrzymując wywar

1250 - Narodziła się znana legenda o szejku Omarze, który będąc na wygnaniu znalazł dziko rosnący kawowiec. Wywar z owoców tego dzrewa pozwolił odzyskacmu siły i wrócic do Mochy(Al-Muchy)

XIV wiek - W jemeńskich kawiarnaich zaczęto dodawać do kawowego naparu różne korzenie (przyprawy)

1453 - W Konstantynopolu został otwarty pierwszy na świecie sklep z kawą, włascicielem był Kiva Han.

1454 - Alledin, mufti z Adenu (Arabia), wprowadził na swoim dworze zwyczja picia kawy jako napoju ożywczego i lezniczego.

XVI wiek - Zaczęto prażyć ziarna kawy na kamieniach a pózniej na metalowych płytach, dalej gotowano całe uprażone ziarna otzrymując mocniejszy wywar niż z ziarna zielonego

1505 - prawdpodobnie w tym roku Arabowie przewieźli sadzonki kawy z Jemenu na Sri Lankę - uprawa się nie powiodła.

1511 - W Mekce powstał pierwszy znany czterowersowy poemat o kawie

1517 - Po podbiciu Egiptu przez Salima I kawa dostarła do Konstantynopola

1530 - W Damaszku (Syria) powstały pierwsze kawiarnie, dwie najbardziej popularne to "Różana" i "Brama Zbawienia"

1532 - Zwyczaj picia kawy dotarł do miasta Aleppo (Haleb), leżącego w północno-zachodniej Syrii będącej najbardziej zaludnioną częścią kraju

1554 - Powstały pierwsze kawiarnie w Konstantynopolu, nazywano je szkołami mądrości" (gahveh khaneh), gdyż spotykali się w nich uczeni i pisarze, w kawiarniach w Konstantynopolu narodził się brydż

1573 - Niemiecki fizyk i botanik Leonard Rauwolf (zm. 1590) wydał drukiem swój dziennik podróży, w którym opisał kawowce i kawę.

1598 - Papież Klemens VIII (1536-1605) zwołał sąd nad kawą, aby rozstrzygnąć, czy może być pita przez chrzescijan, po spróbowaniu kawy poblogosławił ją i tym samym zezwolił na jej picie przez zachodnich chrzescijan, bowiem chrześcianie obrządku wschodniego rozkoszowali się już od dawna.

1599 - Anglicy odkryli kawę za sprawą angielskiego dyplomaty i posła do krajów Orientu, Anthony'ego Sherleya. Kawa została przywieziona w celach badawczych do Londynu po jego wyprawie do Persji.

XVII wiek - W Europie po raz pierwszy do kawowego naparu czekoladę(kakao)

1607 - Kawa pojawiła się w Ameryce Północnej za sprawą urodzonego w Anglii podróżnika , żołnierza i kapitana żaglowca Johna Smitha (1579-1631)

1615 - Kupcy przywieźli po raz pierwszy ziarno kawowe do Wenecji, z czasem dostarło ono do wszytskich zakątków Włoch, początkowo kawęnazywano "arabskim winem"

1616 - Holenderskim kupcom udało się przewieźć żywe drzewo kawowe z jemeńskiego portu Mocha do Niderlandów, w ogrodzie botanicznym w Amsterdamie wychodowano pierwsze sadzonki kawy w Europie

1620 - Statek "Mayflower" wyczraterowany przez angielskich kupców, na pokładzie którego przyplynęli do Ameryki pierwsi koloniści, przywiózł do Ameryki Północnej kawę i moździerze do jej kruszenia

1637 - Nathaniel Conopios z Krety - uczeń patriarchy Konstantynopola Cyryla, uciekł przed prześladowaniami do Anglii, przywiózł ze sobą kawę i spopularyzował wsród profesorów i studentów Oxfordu zyczj jej picia. Turecki Żyd utworzył na terenie uniwesrytetu w Oxfordzie kawiarnię.

1650 - Muzułmański pielgrzym o imieniu Baba Budan, w czasie pielgzrymki do Mekki wykradł kilka ziare kawy i przemycił do Indii - tam w prowincji Chikmagalkur udało mu się je rozmnożyć. W Oxfordzie poza uniwesytetem powstała pierwsza publiczna kawiarnia.

1651 - W Londynie pojawiła się pierwsza reklama kawy.

1652 - W Londynie otwarto pierwszą w tym mieście publiczną kawiarnię, włascicielami byli: Pasqua Rosce i Christoper Bowman, kawa kosztowała jednego pensa. W nglii otwarto pierwszą kawiarnię o charakterze klubowym "Oxford Coffee Club" - jej założycielami byli studenci uniwersytetu w Oksfordzie, którzy chcieli spotykać się we własnym gronie. Po latach "Kawowy Klub" przeksztalcono w "Królewskie stowarzyszenie" (Royal Society)

1654 - Wzrastająca popularnośc kawy wśród profesorów i studentów okfordzkiego uniwersytetu spowodowalo otwarcie kawiarni "Cirques Johnson" której z czasem dodano nazwę "Royal Society"

1655 - Próbowano uprawiać kawę w okolicach Dijon (Francja) lecz z powodu zbyt chłodnego klimatu proby nie powiodły się

1658 - Powstala pierwsza holenderska plantacja kawy na Cejlonie (obecnie Sri Lanka)

1660 - Kawa dotarła do Marsylii(poludniowa Francja).Kupcy z Marsylii mający stałe kontakty z Lewantem(kraje bliskiego Wschodu) wprowadzili zwyczaj picia kawy najpierw w prywatnych domach, póżniej w kantorach gdzie częstowali tym napojem swoim klientów. Kawę sprowadzano w beczkach a pochodziła z Egiptu. Kupcy holendersy sytsematycznie dostarczali kawę do Nowego Amsterdamu (obecnie Nowy Jork)

1668 - W nowojprskich tawernach oprócz piwa zaczęto podawać również kawę. Z tego roku pochodzi najstarsza wzmianak o kawie w Ameryce Północnej. Dowiadujemy się z niej, że osadnicy spożywali ją z dodatkiem cvukru, cynamonu i miodu.

1669 - Turecki poseł Porty Otomańskiej Sulejman Aga, ambasador Turcji w Paryżu - organizował za zgodą króla Ludwika XIV spotkanai przy kawie. Na hucznych dyplomatycznych przyjęciach goście raczyli się wyborną kawą po turecku

1670 - Rozpoczęły się dostawy kawy do Niemiec. Dorothy Jones z Bostonu jako pierwsza kobieta w angielskiej kolonii w Ameryce Północnej otworzyła kawiarnię. W tym samym roku otzrymała licencję na sprzedaż kawy

1671 - Otwarta została pierwsza publiczna kawiarni w Marsylii (Francja)

1672 - Przy dzisiejszym placu St. Germain otwarto pioerwszą w Paryżu kawiarnię o nazwie "Pascal", wlaścicielem - Ormianin Haturian

1673 - Holender Jan Dantz otworzyl w Bremie(Niemcy) pierwszą kawiarnię

1675 - król angielski Karol II Stuart(1630-85) wydał dekret zakazujący działalności publicznych kawiarni, w których zbierali się głosiciele antypaństwowych idei, po jedenastu dniach pod naciskiem społeczeństwa dekret anulowano, a prestiż króla ucierpiał. Na dworze Elektora Branderburskiego zaczęto podawać kawę.

1679 - Powstała pierwsza kawiarnia w Hamburgu (Niemcy), założona przez londyńskiego hurtownika kawy.

1683 - PO bitwie z Turkami (12 września) kawa dotarla do Wiednia. W Wiedniu powstała pierwsza kawiarnia o nazwie "Zur Blaue Flasche" ("Pod Blękitną Butelką"), zalożona przez Franciszka Kulczyckiego.
Za sprawą Wiliama Penna, angielskiego przywódcy kwakrów i rzecznika wolności, kawa dotarła do Pensylwanii. Z tego roku pochodzi pierwsza pisemna wzmianka o zakupie kawy w Ameryce Północnej. Penn zaplacił za funt kawy 4,68$. W nowym Jorku powstał pierwszy rynek zielonej kawy, będący zalążkiem późniejszej giełdy. W Wenecji otwarto kawiarnię (Bottega del Caffe - wł. kawiarnia), której nazwa nie przetrwała do naszych czasów, to pierwsza kawiarnia , o której wspominają kroniki miasta.

1685 - Sylwester Dufour wykonał pierwszą na świecie naukową analizę składu chemicznego kawy. Opracował również pierwszą metodę dekofeinizacji czyli spreparował kawę "przynoszącą ulgę", wykazując tym samym ze zawiera ona pobudzającą kofeinę. Prawdopodobnie w tym roku dodano do kawy mleko. Uczynił to niejaki Sieur Monin z Grenoble (Francja)

1688 - W kawiarni Tomasza Garrawaya przy Tower Street w Lonynie Edward Lloyd rozpoczął działalność ubezpieczeniową, rejestrując ststki i przewożone towary.

1689 - Francoid Procope otworzyłm w Paryżu swoją slynną kawiarnię "cafe Procope" - naprzeciw Comedie Francaise

1690 - Kraje arabskie a szcególnie Jemen, byly do tego roku jedynym dostawcą kawowego ziarna ksztaltując tym samym gusta w tej dziedzinie XVII-wiecznej Europy. Ukazał się wydany przez ks. Tomasz Ormińskiego kalendarz pt: "Emerlogeion Nowy i Stary Kalendarz na rok 1690", w którym znalazły się wzmianki o kawie - roslinie i napoju. W Bostonie otwarto kolejne nowe kawiarnie "London Cofee House" i "Gutteridge Coffee House". Gubernator Batawii (obecnie Dżakarta) przesłał do ogrodu botanicznego w Amsterdamie (Holandia) kilka sadzonek kawy. Holendzry zalożyli pierwszą plantację kawy na indonezyjskeij wyspie Jawie.

1696 - W Nowym Jorku otwarto pierwszą publiczną kawiarnię. Holenerski administrator(gubernator) Wybrzeża Malabarskiego Van Ommen przewiózł nasiona kawy na wyspę Jawę. Działalność rozpoczęła slawna bostońska kawiarnia "Green Dragon", która istaniala do 1832 roku.

1699 - w Polsce ukazało się arabskie dzieło o pochodzeniu kawy przełożone przez orientalistę Antoniego Gallanda. Holender Henricus Zwaaydecroon dostarczył z Malabaru na Jawę sadzonki kawy, które się świetnie przyjęły, dając poczatek pierwszej europejsiej plantacji kawy na Jawie

XVIII wiek - Francuz Jean Baptiste de Belloy skonstruoawał zaparzacz przelewowy do kawy oddzielający fusy od naparu.

Pocz. XVIII wieku - Zaczęto uprawiać kawę na Filipinach. W Paryżu powstała kawiarnia "Royal Drummer" prowadzona przez Jean Ramponaux, kobietę znaną z rozpusty i bulwersujących ekscesów. Kawiarnię chętnie odwiedzał król Ludwik XV. W Budapeszcie (Węgry) zostaje otwarta pierwsza kawiarnia. Jej właścicielem był serb Blasius, a lokal znajdował się gdzieś pomiędzy dzisiejszymi mostami Elżbiety i Wolności, na peszteńskim brzegu Dunaju.

1700 - W Gdańsku otwarto pierwszą kawiarnię, donosi o tym fakcie Roztworowski w tekście "Co szlachta Polska w Gdańsku kupowała". W Filadelfii otwarto kawiarnię "Ye Coffee House"

1703 - W Zamościu wydano "Kalendarz Polski i Ruski z prognostykiem", w którym znaleźć można wzmianki o kawie i herabcie autorstwa ks. Tomasza Ormińskiego

1706 - Holendrzy rozpoczęli uprawę kawy na Sumatrze i Celebesie. Do Amsterdamu dotarła pierwsza kawa zebrana na Jawie(894lbs = 450kg). Dostarczono również wyhodowane tam drzewka, które rozmnażano w ogrodzie botanicznym, a ich nasiona rozdawano entuzjastom ogrodnictwa w całej Europie. Po Krakowie i Dreźnie przyszła moda na kawę i we Wrocławiu, gdzie otwarto pierwszą kawiarnię.

1707 - W Częstochowie ukazało się Compendium medicum austum, w którym autor podaje, że czekolada i kawa pomagają choryn na żąłąde.

1708 - W Londynie działało około 3 tys. kawiarni stanowiących swego rodzaju kluby.

1710 - "Coffea arabica" z wyspy Bourbon (obecnie Reunion) nazwana została kawą indyjską z racji położenie tej wyspy na Oceanie Indyjskim.

1711 - We Francji po raz pierwszy zaparzono kawę w dzbanku z przykrywką. Otwarto pierwszą kawiarnię w Pradze. Rozpoczęto regularne dostawy kawy z Dżakarty(Jawa) do Amsterdamu. Holenderski dwór w rewanżu za przychylność i pomoc przesłał królowi francuskiemu Ludwikowi XIV kilka sadzonek kawy. Drzewka posadzono w paryskim Jardin des Plantes. Stały się one przodkami większości drzew kawowych wyhodowanych póżniej w Ameryce Środkowej i Południowej, na Karaibach i na wyspie Bourbon (obecnie Reunion).

Ok. 1715 - Na dworzefrancuskiego króla Ludwika XIV zaczęto używać cukru jako dodatku do kawy

1715 - Szadzonki kawy z paryskiego Jardin des Plantes przewieziono na wyspe Bourbon (obecnie Reunion), gdzie wyhodowano znaną i uprawianą na calym świecie odmianę Bourbon, będąca botaniczną odmianą "Coffea arabica". Bourbon jest trochę lepsza od kaw meksykańskich i brazylijksich. Dostawy kawy do Francji z wyspy Bourbon rozpoczęły wiek kawy indyjskiej.

1716 - W Krakowie wydano "Prompuarium medicum empiricum", zawierające receptę na "zażywanie" kawy.

1717 - Na wyspie Bourbon (obecnie Reunion) posadzono pierwsze drzewka "Coffea arabica" dostarczone z Jemenu.

1718 - W Paryżu otwarto sławną kawiarnię "Cafe de la Regence" położoną blisko Palais Royal, którą odwiedzało wiele znanych osobistosci historii i sztuki francuskiej. Flandryski pirat hausback dostarczyl do Surinamu (Gujana Holenderska), dawnej kolonii holenderskiej, sadzonki drzew kawowych.

1719 - Poczatki plantacyjnej uprawy kawy na wyspie Reunion

1720 - W Wenecji przy pacu św. Marka powstala pierwsza włoska kawiarnia "cafe Florian", która do dziś jest jedną z najsławniejszych i najdroższych kawiarni na świecie, zalozycielem był Floriano Francesconi. Gabriel mathieu de Clieu, oficer marynarki francuskiej pochodzący z Martyniki i przewiózł je na Martynikę, gdzie zaczął ich uprawę.

1723 - Rząd francuski wydał ustawę o obowiązkowej uprawie kawy przez każdego mieszkańca wyspu Bourbon (reunion). Ustawa nakazywała posadxenie 200 dzrewek i równocześnie groziła karą śmierci każdemu, kto by zniszczyl choc jedno dzrewko. Ustawa obowiązywala we wszystkich koloniach francuskich w calej strefie międzyzwrotnikowej. W Warszawie powstała pierwsza kawiarnia, założona przez Henryka Duvala, którego córka była kochanką Augusta II Mocnego i matką hrabiny Anny Orzelskiej. Lokal mieścił sie na rynku Starego Miasta. Otwarto pierwszą kawiarnię w Berlinie (Niemcy). gabriel mathieu de Clieu dostarczył sadzonki kawy na wyspe Bourbon(Reunion) leżącą na Oceanie Spokojnym.

1725 - Początek ekspansji planatacji kawowych na Karaibach. Otwarto pierwszą kawiarnię w Lipsku(Niemcy).

1726 - Na Martnice dokonano pierwszego zbioru z drzewek przywiezionych przez de Clieu z paryskiego Jardin des Plantes

1727 - Sadzonki kawy wykradzione w Gujanie Francuskiej przez brazylijskiego oficera Francisa de Melo Palhetę dają początek jej uprawie w Brazylii.
Założono pierwsze plantacje kawy w Gwadelupie.

1728 - Sir Nicolas Lawes dosatrczył na Jamajkę pierwsze sadzonki kawowców pochodzących z Martyniki. Wyhodował je tam Gabriel de Clieu n nasion drzew przywiezionych z paryskiego Jardin des Plantes. Dziś jamajka słynie z produkcji najdroższej kawy na świecie

1729 - Początki upraw w Brazylii kawy z nasion sprowadzanych z portugalskiej faktorii handlowej Goa (obecnie Indie). Plantacje te założono wokół Ro de Jeneiro.

1730 - Brytyjczycy założyli pierwsze plantacji kawy w Indiach. Jamajka dostarczyła na rynek najlepsze na świecie ziarno kawy o nazwie Jamaica Blue Mountain.
Początki uprawy kawy w Wenezueli z sadzonek dosatrczonych z Martyniki.
W Nowym Jorku odbudowano po pożarze "Exchange Coffee House"

1733 - Biskup piński Jerzy Bułhak wydał na zakup kawy sumę równą jednej czwartej kostów zakupu wina, co w oczach kiedy wino pito bardzo dużo, stanowiło ogromną kwotę

Ok. 1734 - Jan Sebastian Bach skomponował "Kantatę o kawie" która była jego głosem w sporze zwolenników i przeciwników kawy. Kompozytor znany byl z umiłowania kawy.

Ok. 1736 - Dworzanin króla Augusta III otworzyl w Warszawie kawiarnię za Żelazną Bramą. Jak twierdzili jemu współcześni była to "kawiarnia dla szerokich mas plebejskich"

1736 - Na Portoryko posadzono pierwsze, przywiezione z Martyniki drzewa kawowe.

1738 - W Białej Podlaskiej powstała, założona przez Annę z Sanguszków Radziwiłłową, manufaktura fajansu wyrabiająca m. in. serwisy do kawy.

1739 - W Budapeszcie (Węgry) powsatają kolejne kawiarnie,a kawa jako napój zyskuje na popularności.

1740 - W Tynidadzie i Tobago (wyspiarkim państwie w Ameryce Południowej), założono pierwsze plantacje kawy, jeszcze za panowania Hiszpanów

1742 - Paweł Benoe , koronny instygator(urzędnik sądowy, prokurator) za panowania Augusta III Wettina, przywiózl do Polski ze Stambułu około 1371 kg kawy.

1748 - Georg Heinrich Behrs, lekarz ze Strasburga (Francja) opisał dzialanie kawy na organizm czlowieka

Ok. 1750 - Zaniechano prażenia ziaren kawy na popularnych dotąd blachach. Od połowy wieku XVIII do prażenie kawy zaczęto używac rondli puddingowych

1750 - W większości niemeickich domów podawało się już na śniadanie kawę zamiast dotychczas zwyczajowej zupy mlecznej i piwa.
Rozpoczęto uprawę kawy w Portoryko.
Jezuici załozyli pierwsze plantacje kawy w Gwatemali.
W Rzymie otwarto jedną z pierwszychkawiarni o nazwie "Cafe Greco"

1753 - Karol Linneusz (1707-78), szwedzki botanik , przyrodnik, lekarz i dyrektor ogrodu botanicznego opisał gatunek "Coffea arabica" jako jedyny dający ziarno , z którego można uzyskać wysokiej jakości kawę bez jakichkolwiek domieszek.

1755 - W Warszawie ukazała się książka Benedykta Chmilowskiego "Nowe Ateny albo Akademia wszelkiej sciencji pełna..", w której autor opisuje kawę i hernatę.

1763 - W Warszawie istniały dwie popularne kawiarnie: jedna, w której spotykały się wyższe sfery, na rynku Starego Miasta, oraz druga dla szerokich rzesz, za Żelazną Bramą. Moda na kawiarnie przyszła do Polski z Saksonii za panowania króla Augusta II Mocnego i Augusta III.

1765 - W nowojorskiej tawernie spotykali się przy kawie twórcy "Zgody i Prawa" (Concord i Lexington)

1767 - W Belwederze (Warszawa) z inicjatywy króla Stanisława Augusta Poniatowskiego powstała farfurnia fajansów i porcelany produkująca między innymi serwisy do kawy ze znakiem "Varsovie".

1769 - W Polsce ukazało się dziełko ks. Tadeusza Kruzińskigo "Pragmatographia de legitimo use...", w którym znajdujemy bogate informacje o kawie.

1771 - W Lyonie (Francja) ukazał się wydany anonimowo traktat "O używaniu kawy, herbaty i czekolady"

1772 - W Holandii uruchomiono produkcję palonej cykorii, jako dodatku do kaw zbożowych.

1773 - Angielski król Jerzy III nałozył wysokie cła na import herbaty dostarczanej do kolonii w Ameryce Północnej. Koloniści zbuntowali się i zaczęli powszechnie pic kawę która wkrótce stała się narodowym napojem.
Anna z Sapiechów Jabłonowska ustaliła cenniki obowiązujące dzierżawców kawiarni.
W bostonskiej kawiarni "Green Dragon" narodziła się idea "Boston Tea Party", która przyczyniła się do powstania Stanów Zjednoczonych Ameryki. Do dziś uważa się "bostońską herbatę" za początek demokratycznego państwa, a samo wydarzenie przyczynilo się do tego, ze prawie z dnia na dzień napojem narodowym stala się kawa, a nie herbata.

1775 - Georgio Quadri otorzył w Wenecji kawiarnię, oferując po raz pierwszy prawdziwą turecka kawę.

1777 - Fryderyk Wielki, król Prus- ustanowił monopol na handel kawą i równicześnie ograniczył wydawanie koncesji na prowadzenie prażalni i kawiarni. Aby wyegzekwować przestrzeganie dekretu ustanowił urząd "wąchaczy kawy", którzy mieli wykrywać nielegalne prażarnie i kawiarnie oraz nakładać i ściągać wysokie grzywny od ich właścicieli.
Na Martynice rosło już prawie 19 milionów kawowców, z których część przewieziono na Haiti, San Domingo (obecna Dominikana) i Gwadelupę.
We Lwowie ukazala się praca Jędrzeja Kruoińskiego "Osteologia i splanchologia...", której rozdział piąty traktuje o kawie.

1779 - Ukazał się "Polityczny Kalendarz Krakowski" Groebla, w którym znajdujemy encyklopedyczne informacje o kawie. Książe Adam Czartoryski (1734-1823) opublikował komedię "Kawa".
Don Francesco Xavier Navarro przewiózł kawowce z Kuby do Kostaryki. Z Nich zrodzily się pierwsze plantacje, dając początek uprawom doskonalej kawy. Kostaryka byla pierwszym krajem w Ameryce, który uprawiał kawowce na skalę przemysłową.
Na wyspie Fernando Po leżącej w Zatoce Gwinejskiej Portugalczycy posadzili pierwsze kawowceprzywiezione z Brazylii.

1784 - W części pomieszczeń popularnej kawiarni "Marchants Coffee House" w Nowym Jorku powstał bank of New York.
W Poznaniu powstała pierwsza kawiarnia, otworzona przez Jana Geislera przy ulicy Wronieckiej.

1787 - W prusach zniesiono zakaz prażenie i parzenia kawy wprowadzony przez Fryderyka II Wielskiego w roku 1777.
W Wiśniowcu(Ukraina) wystawiono komedię Adama Kazimierza czartoryskiego "Kawa".
Prezydenta elekta Georg'a Washingtona powitano w kawiarni "Merchants Coffee House" w Nowym Jorku.

1789 - W Gwadelupie zebrano ponad 4 tysiące ton bardzo dobrego ziarna "Coffea arabica" odmiany Bourbon.
Haiti dostarczało rocznie około 40 tysięcy ton kawy, pochodzącej głównie z małych rodzinych gospodarstw.

1790 - W Meksyku założono pierwszą plantację kawy

1791 - Opublikowano "Opisanie roslin litewskich podług układu Linneusza" Stanisława Jundziłła. Autor obok wielu innych roślin wspomniał także kawę i herbatę.

1794 - W Warszawie powstał projekt otwarcia "Domu Kawy" czyli kasyna dla oficerów i osób cywilnych, którego współautorem był m. in. Tadeusz Kościuszko. Jednak obawa króla że w kawiarni tej powstanie Klub Jakobinów uniemożliwiła realizację projektu

1795 - W Kolumbii rozpoczęto uprawę kawy wokół miasta Cucuta.
W Poznaniu otwarto drugą z kolei kawiarnię- właścicielem był Porthey.
Ukazała się książka F. Buchoza "Krótka wiadomość o kawie i jej właściwościach i skutkach na zdrowie ludzi spływających" przetłumaczona z języka francuskiego przez Wincenta Karczewskiego.

1799 - Ukazała się książka "Botanika stosowana, czyli wiadomości o właiwościach i użyciu roślin", w której znalazły się informacje o kawie i herbacie.

XIX wiek - Prażenie ziaren kawy przeniosło się z kuchni do fabryk. W fabrykach nie było lepszej technologii, gdyż w prażarniach używano takich samych jak w prywatnych domach, tylko większych urządzeń, lecz zapotrzebowanie na kawę w miejskich ośrodkach stale rosło. Na wsiach długo jeszcze praono kawę w domach.
Do prażenie kawy zaczęto używać zamykanych, rzaliwnych podgrzewaczy do łóżek, specjalnych cylindrów i patelni z pokrywką i korbką

Ok. 1800 - Pojawiły się zaparzacze do kawy z umieszczonymi wewnątrz filtrami

1800 - Początki uprawy kawy na terenie Meksyku.
Portugalczycy zakładają na wyspie Świętego Tomasza plantacje kawy z sadzonek przywiezionych z Brazylii. Wyspa Świętego Tomasza to jedno z najmniejszych państw Afryki położone na samym równiku.
W Niemczech kawa stała się przyczynkiem do wyzwolenia kobiet. Mają tam miejsce słynne "Kaffeeklatsch" czyli spotkania przy kawie umożliwiające kobietom wyjście z zamkniętego kręgu kuchni, dzieci i kościoła do świata wolnych myśli i nowych idei.
We Francji wynaleziono drip, czyli zaparzacz kropelkowy. Spopularyzował go urodzony w stanie Massachussetts Benjamin Thompson, od 1792 roku znany jako hrabia Rumford

1804 - W Poznaniu na placu Dobrzyńskim (obecnie plac Wolności) nową kawiarnię otworzył Curiol.

1808 - W Kolumbii posadzono pierwsze dzrewka kawowe, przywiezione z francuskich Antyli przez francuskiego duchownego.
W Bostonie zbudowano siedmiopiętrowy budynek, w którym podobnie jak w londyńskiej siedzibie Lloyda, znajdowała się luksusowa hurtownia kawy.

1816 - W Polsce zapoczątkowano prażenie cykorii jako dodatku do kaw zbożowych.
W okolicach Włocławka(Kujawy) rozwinęła się uprawa cykorii. W tym samym roku Ferdynand Bohm założył we Włocławku pierwszą w Polsce fabrykę prażonej cykorii i kawy zbożowej

1818 - W Bostonie spłonęła największa, zbudowana w 1808 roku hurtownia kawy

1819 - Francuski blacharz nazwiskiem Marize zbudował odwracalny zaparzacz do kawy, znany do tej pory jako flip-drip

1820 - Niemeicki chemik Ferrdinand F. Runge (1795-1867) odkrył kofeinę

1822 - Louis Bernard Robaut zbudował pierwszy ciśnieniowy zaparzacz do kawy, w XIX wieku używany powszechnie w kawiarniach

1823 - W Krakowie przy Rynku Głównym 38 otwarto cukiernię. Jej właścicielem był Szwajcar Lorenzo Paganino Cortesi. Z czasem lokal przejął Redolfi zmieniając mu nazwę na "Redolfi", trzecim włąscicilem został Parys Maurizio i przemianował na "Maurizio".

1824 - Po raz pierwszy statek parowy dotarł w górę rzeki Magdalena(Kolumbia), umożliwiając dogodny i szybki transport kawy z serca kraju do karaibskich portów

1825 - Amerykanie rozpoczęli uprawę kawy na wyspie Hawaii w rejonie Kona(Hawaje), wykorzystując nasiona przywiezione z plantacji w okolicach Rio de Jeneiro(Brazylia)

1827 - We Francji wynaleziono zaparzacz do kawy z pompą, tzw. perkolator, w którym wrząca woda parując przechodziła przez filtr wypełniony kawą, a następnie przesączała się opadając w dół

1828 - Założoną kolejną plntację kawy na wyspie Hawaii(Hawaje)

1830 - Indie Holenderskie (Jawa i Sumatra) zdobyly supremację w dostawach kawy na światowe rynki.
Amsterdam stał się swiatowym centrum handlu kawą.
W Poznaniu przy ulicy Pocztowej(obecnie 23 Lutego) została otwarta jedyna w tym czasie polska kawiarnia Mańkowskiego

1839 - W Wiedniu odnotowano powstanie 80 kafejki.

1840 - Szkot Robert Napier , inżynier marynarki i mechanik okrętowy, opracował próżniowy horyzontalny model zaparzacza do kawy zwany zaparzaczem napierowskim.
W Warszawie powstała firma Leon Krupecki, handlująca herbatą i kawą. Była to prawdopodobnie najstarsza polska firma handlująca używkami

1843 - Francuz Edward Loysel de Santais zbudował ulepszony model zaparzacza expresso, który zademonstrował publicznie na Wystawie Paryskiej w 1855 roku

1844 - Opatentowano frykcyjną luszcrzystojniak)zarkę do kawy przygotowywanej "na mokro". Wynalazł ją Jules Smout, obywatel belgijski pochodzenia szkockiego urodzony w Królewcu i osiadły w Gwatemali.

1848 -W rzymskiej kawiarni "Cafe Greco" Adam MIckiewicz spotykał się z przebywającymi w Rzymie Polakami. Do dziś znajduję się tam portret MIckiewicz namalowany przez Edwarda Okunia.

ok. 1850 - Wprowadzono tzw. cylinder Cartera do prażenie kawy. Umożliwiał on ładowanie surowego i rozładunek uprażonego ziarna poza paleniskiem. Urządzenie było popularne w palarniach w Stanach Zjednoczonych.
Indie i Cejlon usiłowały prześcignąć Holendrów w dostawach kawy na światowe rynki.
W Londynie powstała druga po amsterdamskiej giełda kawy. Cejlon (Sri Lanka) dominował w dostawach kawy na rynek europejski

1855 - Na Rynku Mariackim w Krakowie działała kawiarnia Józefy Brendy, matki Heleny Modrzejewskiej.
W Katowicach powstała prażarnia kawy, zalożona przez L. Borińskiego.

1864 - Szkot Jabez Burns opatentował nowy typ prażarnika - prażarnik Burnsa

1870 - 1933 - Rdza kawowa, a dokładnie grzyb "Hemilea vastatrix" pasożytujący na kawowych drzewach spowodowała obniżenie produkcji kawy do niecałych 10 tys. ton rocznie

1870 - W Hotelu Europejskim w Warszawie działała kawiarnia Czernera, miejsce spotkań szachistów.
W pobliżu Jeziora Wiktorii u Ugandzie odkryto rosnące w naturalnym środowisku drzewa kawy odmiany robusta.
Cejlon (obecnie Sri Lanka) wyeksportował ponad 54,5 tys. ton kawy, zajmując pierwsze mniejsce na świecie wśród eksporterów. Był to ostatni rok uprawy kawy na Cejlonie, bowiem plantację zaczęła niszczyć "Hemilea vastatrix".
"Hemilea vastatrix" niszczy plantacje kawy w Indiach i w Indonezji.

1871 - Ostatni cesarz Brazylii, Pedro II (1825-91) z dynastii Braganza, wydał "Prawo Urodzenia", które ograniczylo w kraju produkcję kawy( w niektórych regionach nawet o 50%).
Gwatemalski prawnik i plityk Rufino Barrios(1835-85) rugował chłopów z ich ziemi, a na ich miejscu osadzał imigrantów z Europy, którzy na tych terenach zakładali wielkie plantacje kawy. Po odsunięciu od władzy konserwatywnego prezydenta V. Cerny'ego w 1871 Barrios otrzymał dowództwo armii i rozpoczął rządy dyktatorskie

1873 - Amerykańska firma kawowa Arbuckle założona w 1865 roku przez Johna Arbuckle'ego wydała broszurę "Jak prażyc i zaparzać kawę w domowych warunkach"

1875 - Powstały kolejne planatacje kawy w Meksyku i na Hawajach. Rdza kawowa "Hemilea vastatrix" zniszczyła planatcje kawy na Cejlonie(obecnie Sri Lanka), Sumatrze, Malajach i w Indiach.
Na Galapagos powstała pierwsza i jak dotąd jedyna planatcja kawy założona przez Ekwadorczyka Manuela F. Cobosę.
Bolesław Prus w "Kartkach z podróży" opisał kawiarnię Rehmana w Krakowie oraz zwyczaje w niej panujące.

1877 - Oststnie plantacje kawy na Cejlonie (Sri Lanka) uległy likwidacji . Ich miejsce zajęły plantacje herbaty

1878 - Amerykańska firma Chase and Sanborn wyprodukowała pierwszą puszkę z kawą mieloną. Ukazała się książka "The Spice Mill" Jabeza Burnsa, w której autor szczegółowo opisuje prażenie kawy oraz jej gatunki.
Anglicy wprowadzili w Brytyjskiej Afryce Wschodniej uprawę kawy z nasion sprowadzonych z Brazylii. Tym samym kawa po 1300 latach wędrówki po calym świecie powróciła na kontynent swego pochodzenia.
W Malezji zapoczątkowano uprawę kawy z sadzonek dostarczonych z Wietnamu

1880 - Angielscy kupcy i producenci kawy założyli pierwsze instytucje ubezpieczeniowe dla robotników przemysły kawowego.
Filipiny stały się czwartym światowym eksporterem kawy

1881 - Dominikana weszła na światowy rynek kawy. Z powodzeniem uprawiano tam gatunek "Coffea arabica". Drzewka przywieziono z Martyniki.

1882 - W Warszawie przy ulicy Grzebowskiej powstała pierwsza polska prażarnia kawy "Pluton", założona przez Tadeusza Tarasiewicza

1887 - W Warszawie przy ul. Leszno powstała druga prażarnia kawy - właścicielem był Leon Karol Jankiewicz.
Francuzi założyli pierwszą plantację "Coffea arabica" w Tonkinie(Wietnam).
Niemieccy imigranci założyli w Gwatemali pierwsze przemysłowe plantacje kawy. Kawa uprawiana była w tym krajuod 1750 roku

1890 - Kolumbia stała się głównym eksporterem kawy na świecie

1890-1900 - Masowy napływ osadników z Europy uratował brazylijskie plantacje kawy.

1893 - Nasiona i sadzonki ulepszonej "Coffea arabica" dostarczono z Brazylii do Kenii.
Francuscy misjonarze dostarczyli pierwsze sadzonki kawy z wyspy Bourbon (obecnie Reunion) do Kenii.

1895 - Bolesław Leitgeber zaprezentował na targach w Poznaniu kawę prażoną.

1896 - Franciszek Fusch uruchomił w Warszawie prażarnię kawy. Portoryko zyskuje miano szóstego eksportera kawy na świecie. Założono pierwszą plantację kawy w Queensland (Australia).

1898 - Firma W. Zywert i S-ka prowadziła w Poznaniu hurtownię towarów kolonialnych, wśród których znajdowały się kawa i herbata.
W Łodzi otwarto prażarniękawy - właścicielem był Franciszek Glugla.
Wynaleziono próżniowe paczkido kawy ułatwiające zachowanie aromatu ziaren.

1899 - Przy Uniwesytecie Wiedeńskim otworzono kawiarnię

1899-1903 - Wojna domowa w Kolumbii doprowadziła do upadku plantacji kawy

Pocz. XX wieku - Na wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego w Gwinei znaleziono pierwsze drzewa kawy liberyjskiej - "Coffea liberica"

1900 - W Budapeszcie(Węgry) działało 600 kawiarni, a sam Budapeszt jak Wiedeń nazywano misatem kawiarni. Kawiarnie utrzymane były w tradycyjnym stylu, czyli mieściły się w obszernych lokalach o dyskretnie urządzonych wnętrzach, a klientów wabily ogromnymi szybami wystawowymi i stale otwartymi drzwiami.
W wyniku spadku cenkawy skończył się napływ europejskich osadników (colonos) do Brazylii.
Francuski chemik Nicolai podjął pierwsze próby usunięcia kofeiny z ziaren surowek kawy.

1901 - Na Panamerican World Fair Japończyk Satori Kato zaprezentował po raz pierwszy sproszkowaną kawę rozpuszczalną.
Do Kenii sprowadzono z wyspy Reunion kawowce odmiany Bourbon.

1903 - Po latach wojny w Kolumbii odrodził się przemysł kawowy.
Japoński chemik Satori Kato otrzymał amerykański patent na producję kawy rozpuszczalnej

1904 - Detlafsen i Wimmer, naukowcy prowadzący badania w Szwajcarii, opracowali wiele różnych metod dekofeinizacji zisren kawy, lecz żadna z nich nie była dość skuteczna

1905 - Nadmiar produkcji kawy w Brazylii zmusił rząd do limitowania upraw.
W Warszawie powstała pierwsza elektyczna prażarnia kawy, własność Sabiny i Stanisława Kurdwanowskich.

ok. 1906 - Niemiecki chemik z bremy Ludwig Roselius(1874-1943) opracował pierwszą skuteczną metodę usuwania kofeiny z surowego ziarna kawy.

ok. 1907 - W Niemczech wyprodukowano pierwszą kawę bezkofeinową HAG(Kaffe Handels-Aktien-Gesellschaft) znaną na rynku francuskimi amerykańskim (od 1923) jako "Sanka"

1907 - W Bydgoszczy otwarto sklep kawowo-herbaciany - właścicielem byl B. Kentzer

1908 - Niemka Melitta Bentz wynalazła filtr do kawy. Po raz pierwszy w jego roli użyła zwykłej kartki papieru wyrwanej z zeszytu swojego synka. Dziś firma Melitta to znany producent różnorodnych filtrów do kawy.

ok. 1910 - Brytyjska firma Cona rozpoczęła produkcję próżniowych zaparzaczy do kawy

1910 - W Częstochowie otwarto prażarnię kawy Kawa Mokka, której właścicielem był B. Piotrowski.
Wiktor Matyjewicz właśiciel firmy Kawa Molinari wybudował w Warszawie prażarnię kawy oraz otworzył siedem sklepów firmowych w sotlicy, a także w Łodzi i Częstochowie. W Warszawie powstała kolejna prażarnia kawy, uruchomiona przez Jana Arnolda z Hamburga. Arnold był wcześniej kierownikiem produkcji u L.K. Jankiewicza.

1913 - Chrząszcz "Hypothenemus hampei", zwany przez plantatorów broka zniszczył olbrzymie zbiory kawy w Brazylii.
W Kamerunie zaczęto uprawiać sprowadzoną z Jamajki "Coffea arabica", odmianę Blue Mountain

1914-18 - Amerykańska armia podczas I wojny światowej była głównym odbiorcą kawy rozpuszczalnej

1918 - W Gdańsku powstała Kaiserskaffegeschafta, posiadająca liczne filie w Wielkopolsce i na Pomorzu. Nie chcąc zrażać polskich konsumentów niemiecką nazwą firmy utworzono w Gdyni spółkę o nazwie Wielkopolski Skład Kawy.
Stanisław Milachowski zalożył w Poznaniu (przy ulicy Ratajczaka) sklep z kawą i herbatą.
29 listopada w małej kawiarence Życkiego (własciciela znanej kawiarni "Udziałowa") na Nowym Świecie w Warszawie zawiązano Komitet Wykonawczy Kawiarni Poetów. W tym dniu kawiarnia przybrała nazwę "Pod Pikadorem", stając się miejscem spotkań artystów na wzór popularnych w Moskwie kawiarni poetów. W loalu mialy miejsce pierwsza publiczne występy grupy młodych poetów, którzy utworzyli potem formację znaną jako Skamander.
W ogrodzie botanicznym w Fort de France na Martynice wzniesiono pomnik ku czci de Clieau, upamiętniający jego zasługi dla rozwoju przemysłu kawowego na zachodniej półkuli.

1925 - Rząd federalny Brazylii powołał Instytut Ochrony Kawy(Permanent Coffee Defense Institute), ktorego zadaniem było utrzymanie stalyh cen kawy i ograniczenie nadmiernej produkcji

1926 - Sztormy i huragany zniszczyły plantacje kawy w Portoryko

1927 - W Kolumbii powstała Federacion Nacional de Cafeteros, ściśle współpracująca z rządem prywatna organizacja dbająca o wysoką jakość kolumbińskiej kawy.

1928 - Sztormy i huragany powtórnie zniszczyły plantacja kawy w Portoryko

1929 - Gwałtowne i poważne załamanie na nowojorkiej giełdzie spowodaowało, że drastycznie spadły ceny kawy, której i tak nikt nie chciał kupować

1930 - Kolonizatorzy belgijscy zalożyli pierwsze niewielkie plantacje kawy w Burundii.
Na rynku pojawiła się pierwsza kawa rozpuszczalna otrzymywana przez liofilizację (wymrażanie).
Włoch Francesco Illy skontruował pierwszy ekspres do kawy, w którym wykorzystuje się sprężone powietrze

1931 - Upadł założony sześć lat wcześniej brazylijski Instytut Ochrony Kawy, pozostawiając rządowi federalnemu 25 milionów worków kawy, której nikt nie chciał kupić za żadną cenę. W tym samym roku rząd federalny powołał narodowy Departament Kawy (Departamento Nacional do Cafe), którego zadaniem było zniszczenie tych zapasów.

1931-44 - Zniszczono zapasy kawy w Brazylii, skutkiem czego plantatorzy i osadnicy uciekli do miast, a plantacje porosły tropikalnym lasem. W tym czasie kawą opalano parowozy i statki, a część spalano w elektrowniach. Cały ten proces opisał Andres Uribe w książce "Brown Gold".

1933 - Ponowna inwazja (po sześćdziesięciu latach) rdzy kawowej "Hemilea vastatrix" zniszczyła plantacje kawy w Indiach.
Santo Domingo (obecnie Dominikana) dostarczyło na światowy rynek 13 tys. ton kawy.

1934 - Amerykańska firma General Foods wypuściła na rynek swoją bezkofeinową kawę ziarnistą (prażoną).

1935 - Jabez Burns opatentował nowy, zmodyfikowany prażarnik i zmienioną technologię prażenia zwaną termiczną metodą Burnsa.

1938 - Max Morgenthaler z firmy Nestle Company ( założonej w 1867 roku przez Henriego Nestle) opublikował nową metodę pozyskiwania kawy rozpuszczalnej

1938-39 - Największa warszawska predwojenna palarnia kawy "Pluton" nawiązała kontakt z polskimi plantatorami kawy w Nagoli i Kongu Belgijskim. W Angoli bylo kilku plantatorów(m. in. Michał Zamojski, Juliusz Gebethner i Tadeusz Dekański), lecz wybuch II wojny światowej pokrzyżował plany współpracy

1939 - Julia Milachowska otworzyła sklep z towarami kolonialnymi (w tym kawą i herbatą) na Starym Rynku w Poznaniu.
27 listopada niemieckie władze okupacyjne wydały w Warszawie zarządzenie o zerekwirowaniu wszystkich zapasów kawy i herbaty

1939-40 - W Warszawie podejmowano liczne tzw. inicjatywy kawiarniane, dzieło artystów i znanych w przedwojennej Polsce osób. Celem tych spotkań było uratowanie i kontynuowanie życia kulturalnego w okupowanej stolicy.

1940 - Zawarto pierwsze międzynarodowe porozumienie - między państwami Ameryki Łacińskiej a Stanami Zjednoczonymi - regulujące dostawy ziarna kawowego w obrocie międzynarodowym.
W kwietniu w Warszawie zawiązał się spółka aktorów w celu uruchomienia kawiarni w pałacyku na rogu ulicy Pięknej i Alei Jerozolimskich. Kawiarni zadano nazwę "Cafe u Aktorek". Podczas okupacji pracowały tam aktorki odmawiające występów w teatrzykach koncesjonowanych przez hitlerowców

1941 - W warszawskim getcie powstała kawiarnia "Sztuka"

1942 - Kolejna inwazja rdzy kawowej ("Hemilea vastatrix") zniszczyła planatcje kawy w Indonezji, coprzyczyniło się do odbudowy btrazylijskiego przemysłu kawowego. Po opanowaniu przez Japończyków Azji poludniowo-wschodniej i zniszczeniu tamtejszych plantacji kawy jej ceny zaczęły rosnąć i w Brazylii zaczęto podnosić z upadku opuszczone planatcje

1943 - W Brazylii odrodziły się plantacje kawy

1945 - Mieczysław Fogg otworzył na gruzach Warszawy przy ulicy Marszałkowskiej (przed zakończeniem II wojny światowej) pierwszą kawiarnię.
Włoski inżynier Acille Gaggia wynalazł sprężynowo- tłokowy zaparzacz do kawy z dźwignią.
W Japonii pojawiła się kawa mrożona w puszkach

1946 - Julia Milachowska otworzyła w powojennym Poznaniu sklep kolonialny z kawą i herbatą. Mieścił się odtąd a Placu Wolności

1947 - W sprzedaży pojawiły się paierowe filtry do kawy wykonane ze zwykłej bibuły filtracyjnej.
W Warszawie przy placu Trzech Krzyży otwarto kawiarnię "Lajkonik". Do jej stałych bywalców należały osobistości ze świata kultury i polityki

1948 - Kupcy kanadyjscy odmówili przedłużenia kontraktów na zakup jamajskiej kawy ze względu na pogorszenie się jakości tej kawy, a szczególnie cenionej dotąd Jamajca Blue Mountain.
Rząd Jamajki powołał Radę Przemysłu Kawowego celem podniesienia jakości produkowanej kawy

1949 - W Kostaryce powstaje jedna z największych spółek plantatorów kawy o nazwie Sarchi.

1959-60 - Okres dominacji Brazylii i Kolumbii w dostawach kawy na światowy rynek

1956 - W Poznaniu firma Milachowski uruchomiła pierwszą po II wojnie światowej prażarnię kawy.

1957 - W budynku Spółdzielni Wydawniczej Czytelnik przy ulicy Wiejskiej w Warszawie otwarto kawiarnię i punkt sprzedaży firmowych wydawnictw. Kawiarnia skupiała pisarzy, polityków i artystów

1958 - Z inicjatywy Robotniczej Spółdzielni Wydawniczej RUCH na polskiej wsi i w małych miasteczkach powstawały klubokawiarnie

1959 - W Polsce wyprodukowano pierwszą kawę rozpuszczalną o nazwie Marago

1960-65 - W nowojorskiej dzielnicy Greenwich Village zamieszkanej głównie przez Włochów powstają klubokawiarnie stające się ośrodkami życia kulturalnego

1965 - Po raz pierwszy zastosowano metodę wymrażania w celu otzrymania kawy rozpuszczalnej. Kawa wytwarzana tą metodą zachowuje więcej smaku i aromatu aniżeli otzrymywana przez odparowywanie

1965-78 - W kawiarni "Nowy Świat" w Warszawie działał kabaret Edwarda Dziewońskiego "Dudek"

1967 - Opracowano metodę aglomeracji (spiekania) pylistej kawy rozpuszczalnej w postac granulowaną

1970 - Amerykański uczony J. Murdoch Ritchie opublikował w "Pharmacological Basis of Therapeutics" informację że kawa jest lekarstwem przyszłości

1970-76 - W Australii nastąpił znaczny rozwój uprawy kawy

1972 - Brazylia usiłuje przewodzic wszystkim producentom kawy i przejąć zwierzchnictwow International Cofee Association, aby przy okazji usunąć z rynku innych producentów

1973 - Na amerykańskim rynku pojawiły się automatyczne zaparzacze do kawy.
Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Handlu Spożywczego w Poznaniu uruchomiło przy ulicy Garbary palarnię kawy, która po kilkakrotnej zmianie nazwy przekształciła się ostatecznie w Poznańską Palarnię Kawy ASTRA i działa do dziś

1975 - W ciągu jednej lipcowej nocy mróz zniszczył największe plantacje kawy w Brazylii. Skutki odczuwalne były przez kolejnych pięć lat, zanim w fazę owocowania weszły nowe plantacje

1976 - W Szwajcarii spożycie spożycie kawy bezkofeinowej stanowiło 14% ogólnego spożycia kawy, a w NIemczech i Francji około 8%

1976-77 - Silne mrozy zniszczyły ponownie planatcje kawy w Brazylii, co spowodaowało nispotykany dotąd wzrost cen ziarna kawowego

1978 - Chrząszcz broka zniszczył zbiory kawy w Ekwadorze

1979 - Po zakonczeniu rewolucji w Nikaragui nastąpiła odbudowa przemysłu kawowego.
Szwajcarska firma COFEX opracowała nową technologię dekofeinizacji kawy zwaną "water only" w której nie używa się żadnych chemicznych rozpuszczalników.

1980 - Za sprawą organizacji Demeter Assiociation of America wprowadzono pojęcie "kawy organicznej" czyli kawy uprawianej bez srodków ochrony roślin i nazwozów sztucznych

1983 - W Wiedniu wmurowano tablicę pamiątkową na ścianiedomu, w którym mieszkał F.J. Kulczycki, założyciel pierwszej kawiarni w tym mieście (1683). Tablicę ufundował Cech Rzemiosł Spożywczych z Warszawy

1987 - Powstała polska firma Mokate, obecnie największy w Polsce i jeden z najwiękzych na świecie producentów kaw capuccino, rozpuszczalnych i śniadaniowych posiadający zakłady produkcyjne w Ustroniu i Żorach

1988 - Chrząszcz broka dotarł na tereny Kolumbii, powodując znaczne straty w zbiorach kawy.
W Puszczykowie koło Poznania powstała nowoczesna palarnia kawy Cavana. Byla to druga po firmie Milachowskiego prywatna palarnia w powojennej Polsce

1989 - W Poznaniu rozpoczęła działalność Palarnia Kawy Dulimex

1990 - Częściowo sprywatyzowano eksport kawy z salwadoru w nadziei że poprawi to pozycję tej kawy na światowych rynkach. Niestety działanie te nie przyniosły spodziewanych korzyści.
W Kostaryce zlikwidowano Państwowy Instytut Kawy (ICAFE) kontrolujący do tej pory przemysł kawowy tego kraju.
W POlsce powstały nowe palarnie kawy: w Skibinie koło Koszalina uruchomiono palarnię kawy MK Cafe, PileCelmar Cafe, Wieluniu Galaxię, a w Ostrowie Wielkopolskim - WOSEBA.
W palarni kawy Dulimex w Poznaniu zainstalowano pierwszą w Polsce nowoczesną linię przeznaczoną do próżniowego pakowania kawy.
PPHU Sido wypuściła na rynek swoją pierwszą zisrnistą kawę prażoną,a pół roku póżniej kawę prażoną mieloną.
W Sułaszewie rozpoczęła działalność Plarania kawy Prima. Od 1988 firma zlecała prażenie kawy istniejącym na rynku palarniom państwowym.

1990-91 - Klęska spowodowana przez rdzę kawową "Hemilea vastatrix" i korniki "Hypothenemus hampei" wpłynęła na spadek produkcji kawy w Salwadorze aż o milion worków (60 tys. ton). Wielu rolników porzuciło swoje plantacje

1990-95 - Wskażnik cen hurtowych kawy wzrósł o 174%, a wskaźnik cen detalicznych o 627,5%.

1991 - W Meksyku ograniczono działanie Instituto Mexicano del cafe (IMMECAFE) dbającego do tej pory o jakość produkcji i minimalne ceny na ziarno. Ograniczenie działalności IMMECAFE przyczyniło się do regresu w przemyśle kawowym Meksyku.
W Kostaryce powołano państwowy instytut Oficina del Cafe w celu kontrolowania cełego przemysłu kawowego w tym kraju, przestrzegania standardów i zapobiegania spadkowi jakości produkowanegoi ziarna.

1992 - W San Francisco uakazała się książka Mary Ward "The Top One Hundred Coffee Recipes", zawierająca liczne przepisy dla milosników czarnego napoju.
W Krakowie otwarto pierwszy sklep kawowy "Pożegnanie z Aryką".
W Swadzimiu kolo Poznania rozpoczęto budowę największej w Polsce palarni kawy, która obecnie należy do międzynarodowego koncernu kawowego Elite 9po wykupieniu w 1990 palarni koncernu Union Cofee).
W Warszawie rozpoczęłą działalność firma kawowa Tchibo

1993 - W Warszawie powstała palarnia kawy Singidunum oferująca kawy z Jamajki(m. in. Blue Mountain) i Hawajów (Kona)

1994 - W Panamie wyprodukowano 2 tys. worków najlepszej "Coffea arabica" odmiany Cafe Volcan Baru.
Kawa ziarnista powróciła do łask. W Stanach Zjednoczonych wytworzył sie zwyczaj picia kawy świeżo zmielonej.
W sieci popularnych kafejek "Dunkle-Danun" w Stanach Zjednoczonych, ustawiono zaparzacze z wbudowanymi młynkami, do których wpisuje się ziarno, mieli je i natychmiast zaparza.
Firma Posti przekształciła się w spółkę pracowniczą i przyjęła nazwę Poznańska Palarnia Kawy Astra

1995 - Światowe zbiory kawy osiągają 5442 tys. ton. Ukazała się książka Johna Thorna "The Coffee Companion: A Comnooisseur's Guide to the World's Best Brews", popularny przewodnik dla koneserów

1996 - W Starej Białej koło Płocka uruchomiono Palarnię Kawy "Macro" oferująca kawę kolumbijską

1999 - W Piotrkowie Trybunalskim powstała Palarnia Kawy "Cafe Roma" , która zajmuje się m. in. zaopatrywaniem w kawę sklepy kolonialne.

2001 - The International Coffee Organization zrzeszala sześćdziesiąt krajów-producentów i eksporterów kawy.
W Suwałkach powstała powstała palarnia kawy Sido Cafe

2002 - Ukazała się "Coffee, Discovering, Exploring, Enjoying" książka o kawie autorstwa Hattie Ellis.

2004 - Spożycie kawy bezkofeinowej w Europie wynosi 10-14% ogólnego spożycia kawy.
Brazylia, Wietnam i Kolumbia to najwięksi światowi eksporterzy kawy.
Skandynawowie piją najwięcej kawy na świecie(12-13 kg na mieszkańca rocznie)

Artykuł pochodzi z książki "Ilustrowany leksykon kawy" autorstwa Leszka Ruma