kawa.yum.pl
Należy rozróżnić dwa podstawowe pojęcia.
Chodzi o:
kwasowość - zrównoważony smak kawy, który poprawia jej walory smakowe, efekt pożądany, np. kawy kenijskie, kawy z Kostaryki czy Meksyku
urzekają Nas cytrusowymi, słodkimi nutami
kwaśność - efekt niepożadany w kawie, który podczas jej spożywania, przyprawia nas o dreszcze i wykrzywia buźki
w różne strony :)
Co wpływa na kwaśność kawy?
Temperatura zaparzania - im niższa temperatura, tym napar jest bardziej kwaśny;
Ubicie kawy (przy ekspresach kolbowych)- dla doświadczonego baristy wystarczy dosłownie chwila by zaparzyć nam rewelacyjne
espresso.
Niedostosowany czas zaparzania - czas ekstrakcji ze zmielonych ziaren kawy ma ogromny wpływ na walory smakowe naparu.
W trakcie tego procesu wypłukiewane są najcenniejsze aromaty i smaki. Każdy gatunek, rodzaj kawy wymaga od nas
różnego czasu parzenia - czasu, po którym kawa będzie najlepiej smakować, dlatego warto eksperymentować zarówno z czasem i
temperaturą dla mieszanki kawy.
Rodzaj kawy (gatunek : arabica czy robusta)-arabika jest zawsze bardziej kwaskowata z nutami owocowo-kwiatowymi,
robusta ziemista z czkoladowym, dymnym aromatem.
Stopień wypalenia kawy - ciemniejsze- niweluje kwaśność kawy i wprowadza nutkę goryczki, jaśniejsze - uwypukla kwasowość kawy.
Higiena - pamiętaj, że urządzenie w którym przygotowujemy kawę musi być utrzymane w nienagannym stanie.
Codzienne czyszczenie i regularna konserwacja mają ogromne znaczenie na jakość.
Nowy Świat 19