KrainaKawy.pl


Co z kawą i z czym do kawy?

Co do kawy

Jak świat szeroki do kawy dodaje się różne składniki, z wileoma składnikami kawa świetnie się komponuje. Najwcześniej i to na Bliskim Wschodzie zaczęto do kawy dodawać kardamon. Póżniej za sprawą kontaktów Arabów z Indiami i Indonezją do kawy dodawano różne przyprawy: goździki, pieprz, cynamon, obrzeża pustyń dostarczały mięty, która potem stała się popularnym dodatkiem. W XVI wieku gdy Majowie nauyczyli Hiszpanów pozyskiwania i przygotowywania kakao, stało się ono dodatkiem do kawy - dziś sluży do przyrządzania kaw mocca i cappuccino.

W krajach tropikalnych cytrusy byly stałym składnikiem diety więc dodawono je także do kawy, dziś smiało dodajemy soki cytrusowe, miąższ z tych owoców, kandyzowane i świeże starte skórki.
Wydaje się że najpopularniejszym dodatkiem do kawy jest mleko w postaci płynnej lub zagęszczonej, przeważnie dodaje się zimnie lub gorące mleko do zaparzonej kawy, często mleko zastępowane jest przez śmietanę (gotowaną, surową lub ubitą) - kawa podawana z mlekiem ma rożne nazwy. Zależy to od sposobu prażenie ziarna i przygotowywania naparu np:
kawa normalnie prażona lub prażona w stylu wiedeńskim z dodatkiem mleka zwana jest kawą mleczną,
przyrządzana z ziaren prażonych w stylu espresso lub włoskim to caffe latte,
przygotowywana z ziarna uprażonego w stylu francuskim to cafe au lait(w Hiszpanii nazywana cafe con leche),
w Stanach Zjednoczonych tradycyjna kawa przygotowywana jest w stylu nowoorleańskim(ziarna praży się bardzo mocno dodając cykorii - mocy i gorzki smak tej kawy łagodzi dodanie znacznej ilości mleka często do 2/3 naczynia.

Alkohol do kawy zaczętio podawać na Karaibach lecz wszelkie kawy z tym dodatkiem nazywa się zwyczajowo kawą po irlandzku. W Irlandii jako dodatku do kawy używa się dwóch alkoholi: irlandzkiej whisky i brandy. Na świecie są jednak różne trunki: od spirytusu do wódek, od win do likierów - njpopilarniejsze to brandy, whisky i rum.

Do kawy naturalnie podaje się kruche ciasto jako niezbędny element słodkich przystawek. Należy przygotować 45dag mąki, 20 dag masła, 12 dag cukru i 3 zółtka - wszytkie składniki wyrabiamy na jdnolite ciasto, zawijamy w folie i przechowujemy w lodówce.